Weer en beste reistijd voor Amsterdam

Amsterdam heeft net als de rest van Nederland een gematigd maritiem klimaat. Het klimaat in Amsterdam wordt onder andere bepaald door de Atlantische Oceaan, de Noordzee en zijn ligging aan het IJsselmeer. Door deze invloeden komen er maar weinig echte weersextremen voor in de stad. Natuurlijk zijn er hierop uitzonderingen, maar deze zijn binnen een jaar op een hand te tellen. De winters zijn er over het algemeen zacht en de zomermaanden aangenaam. De neerslag is er gelijkmatig over het jaar verdeeld, maar kent een daling in de late wintermaanden en in de lente.



Neerslag

De neerslag in Amsterdam is typisch te noemen voor het Nederlandse weer. Er valt eigenlijk het hele jaar door vrij veel regen. Alleen in de maanden februari tot en met april is het iets droger. Hier is de gemiddelde hoeveelheid neerslag per maand minder. Ook in de zomermaanden is de kans op neerslag vrij groot. Hoewel in de zomer de buien meestal kort en hevig zijn en dus ook snel weer voorbij. De meeste kans op langdurige neerslag heb je in de maanden oktober tot en met februari. In de wintermaanden is er ook kans op sneeuw en hagel.

Winter in Amsterdam

De winters in Amsterdam zijn mild. Echte hele koude winters komen er niet voor. De temperaturen blijven meestal zo rond het vriespunt hangen. In de maanden december, januari en februari is er kans op winters weer. Sneeuw- en hagelbuien komen voor en met een beetje geluk is het enkele dagen aan het vriezen, zodat men kan schaatsen op de vijvers van het Vondelpark. Alleen als het echt hard vriest kan men op de grachten schaatsen.

Amsterdamse zomers

Zoals bij een zeeklimaat hoort heeft Amsterdam ook milde zomers. De temperatuur komt slechts enkele dagen boven de 25 °C. Toch kan het op warme en zonnige dagen warmer aanvoelen. Door de drukke stad ligt de gevoelstemperatuur wat hoger en kan dit benauwd aanvoelen. Verkoeling zoeken doet men dan aan het strand, in Blijdorp, in het Vondelpark of binnen in de musea.

Weersextremen

Heel veel weersextremen komen er in Amsterdam niet voor. Dit komt door het gematigde zeeklimaat. Door de invloed van de Noordzee en de Atlantische Oceaan is het weer het hele jaar door vrij gelijkmatig van temperatuur en neerslag. Extreem warme dagen of extreem koude dagen komen niet of nauwelijks voor. In de zomer zijn er af en toe wel eens wat onweersbuien, maar ook deze worden zelden extreem.

Klimaatstatistieken Amsterdam

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Amsterdam zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Amsterdam. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Amsterdam