Vervoer in Amsterdam

Er zijn diverse mogelijkheden om in en naar Amsterdam te reizen. Een groot gedeelte van de buitenlandse toeristen komt natuurlijk aan per vliegtuig op Schiphol, maar er zijn ook een aantal directe treinverbindingen. Ook in Amsterdam zelf is er een grote hoeveelheid vervoersmiddelen waar men gebruik van kan maken. Het verkeer in en rondom Amsterdam is vaak erg druk en kan zeker in de spits veel vertraging opleveren. Het openbaar vervoer is dan ook vaak het makkelijkst om mee te reizen.



Schiphol

Schiphol of Amsterdam Airport is gelegen net buiten de stad. De luchthaven is met ongeveer 55 miljoen bezoekers per jaar één van de drukste luchthavens van Europa. Per dag vertrekken en er meer dan duizend vluchten naar allerlei bestemmingen. Via verschillende treinverbindingen reis je snel en gemakkelijk naar de stad. Ook zijn er diverse taxi- en busbedrijven die pendeldiensten tussen het centrum en de luchthaven aanbieden.

Autorijden

Autorijden is iets wat je eigenlijk niet moet willen in Amsterdam. Het is er druk de straten zijn gevuld met fietsers, toeristen en allerlei andere soorten van vervoer. Hierdoor is met name de binnenstad allesbehalve aangenaam om er met je auto doorheen te rijden. Veel beter kun je de auto parkeren op één van de parkeerplaatsen aan de rand van de stad en je weg verder vervolgen met het openbaar vervoer. Moet je toch met je auto in het centrum zijn, houd er dan rekening mee dat de prijzen voor een parkeerplaats vaak bijzonder hoog zijn en dat de vele stoplichten voor behoorlijk wat irritatie kunnen zorgen. Het belangrijkste om rekening mee te houden zijn de vele fietsers die werkelijk overal door rood rijden, ineens oversteken, op de weg gaan fietsen en dat allemaal zonder één keer op of om te kijken. Mocht je het nodig vinden om te toeteren, dan wordt je meestal op een middelvinger getrakteerd. Al met al maakt dat Amsterdam niet de meest ideale stad om doorheen te moeten rijden.

Parkeren

Als je dan toch met de auto naar Amsterdam komt dan moet je rekening houden met de forse parkeertarieven. Bedragen van vijf euro of meer per uur zijn er zeker geen uitzondering. Er zijn aan de rand meer dan genoeg parkeergarages te vinden waar je tegen een fors tarief de auto kunt wegzetten. Wil je minder betalen dan kun je gebruik maken van de P+R Transferium. Je kunt dan de auto tegen een gereduceerd tarief parkeren terwijl je zelf naar het centrum van Amsterdam reist met het openbaar vervoer. Je moet dan wel rekening houden met behoorlijk wat extra reistijd. Er zijn Transferiums te vinden bij de Rai, Amsterdam Arena, Sloterdijk, Bos en Lommer, Zeeburg en het Olympisch Stadion.
Als je de auto kwijt moet in Amsterdam dan is het verstandig om van tevoren eerst te controleren of er geen speciale acties zijn, want deze kunnen je behoorlijk wat geld schelen.

Trein

Een prima manier om de parkeerdrukte te vermijden is door de trein te nemen naar Amsterdam. Vanuit diverse steden in Nederland, en ook in het buitenland, zijn directe verbindingen naar de stad. In de stad zijn zo’n zes treinstations te vinden die allemaal ook weer aansluiten op het metro- en of tramnetwerk. Via station Amsterdam Airport of Schiphol reis je gemakkelijk naar het centrum van de stad. Vanaf Amsterdam Centraal loop je zo het centrum in. Wil je wel met de auto, maar niet te veel betalen, dan zijn er ook bij de diverse stations buiten het centrum Park&Ride parkeerplaatsen. Je kunt dan vanaf hier de metro of tram naar het centrum nemen.

Metro

De metro is een makkelijke manier om jezelf door de stad te begeven. Zeker als je wat grotere afstanden wilt overbruggen. Alle buitenwijken zijn aangesloten op het metronetwerk. In Amsterdam zijn vier grote metrolijnen en één is er in aanbouw. In het stadscentrum rijdt de metro onder de grond. Zodra de metro in de buitenwijken arriveert, rijdt deze boven de grond. Om met de metro te reizen gebruik je een ov chipkaart.

Tram

Het tringelen van de trams is een geluid dat typisch bij Amsterdam hoort. De tram is een fijne manier om je door het drukke stadscentrum te begeven. Bij de meeste haltes verschijnt om de 5 á 10 minuten een tram. Met de Ov-chipkaart check je in en uit de tram. Begeef je jezelf te voet of met de fiets door de stad, kijk dan wel uit voor de trams. Vooral toeristen willen nog al eens bijna worden overreden.

Fietsen

Fietsen bepalen voor een groot deel het stadsbeeld van Amsterdam. Overal op straat zie je ze staan en komen ze langsgereden. Amsterdam is dan ook de fietshoofdstad van Europa en misschien wel van de wereld. Het is bijzonder leuk om de stad per fiets te verkennen. Dit kan alleen voor beginnende fietsers wel een bijzondere ervaring zijn. De volle soms smalle fietspaden, de heuveltjes bij de bruggen en de vele stoplichten zorgen voor de nodige uitdagingen. Daarbij rekening houdend met het feit dat de inwoners van de binnenstad alles met de fiets doen en hierbij slalommend om de toeristen heen fietsen kan het fietsen door de binnenstad van Amsterdam een behoorlijk uitdaging zijn. Maar ben je eenmaal gewend aan de drukte en de medeweggebruikers die langs je heen schieten, dan is het een fantastische manier om Amsterdam op een andere manier te leren kennen. Doordat je jezelf vrij gemakkelijk door de stad verplaatst kom je op plekken die je normaal gesproken niet zo snel zou bezoeken. Een aanrader is om de fiets te nemen naar het Vondelpark en hier in alle rust genieten van het schouwspel dat er aan je voorbijtrekt.

Huurfietsen

Op meerdere plaatsen in Amsterdam heb je de mogelijkheid om fietsen te huren. De huurfietsen kun je herkennen aan hun opvallende kleuren. Wij hebben gele, rode en geelwitte gezien, maar er zullen vast nog meer kleuren in de stad te vinden zijn. De makkelijkste manier om een fiets te huren is bij één van de stations als je tenminste met het openbaar naar het centrum van Amsterdam bent gereisd. Op meerdere plaatsen in Amsterdam zijn er fietsverhuurbedrijven te vinden waar je individueel, maar ook als groep een fiets kunt huren. Leuk is een gegidste fietstocht door Amsterdam. Je komt tijdens een dergelijke fietstocht op plaatsen die je normaal gesproken links zou laten liggen.

Fietsenstalling

Een beetje suffe, maar wel relaxte manier om de stad te zien. De standaard rondvaartboot vaart je door de grachten langs alle highlights van Amsterdam terwijl je onderweg van alles wordt verteld over de stad, de grachten en alle bezienswaardigheden die je tegen komt. Er valt vanaf het water heel wat te zien.

Varen

Varen is een leuke manier om de stad Amsterdam te verkennen. Vanaf het water zie je de stad op een hele andere manier. Op diverse plaatsen in de stad zijn bootjes te huur. Als deze elektrisch zijn en niet harder dan 20 km per uur varen heb je hier geen vaarbewijs voor nodig. Ga je met je eigen bootje de Amsterdamse grachten op, dan moet je een vaarbewijs te hebben. Wil je ook nog ergens aanleggen, dan dien je binnenhavengeld te betalen. Dit kan online. Met een sticker op je boot bewijs je dan dat je betaald hebt. Varen in Amsterdam kan op de grachten, op het IJ, de singels en de Amstel. Zeker op feestdagen kan het erg druk zijn met alle bootjes op het water. Ook voor de bestuurder van de boot geldt dan dat deze net als bij een auto niet mag drinken.