Musea in Amsterdam

Een stad met zoveel historie heeft natuurlijk ook vele musea. In de stad zijn vele topstukken uit de kunst- en fotografiewereld te bewonderen. Rembrandt, van Gogh, Frans Hals, ze hangen er allemaal. Alle bekende Hollandse meesters zijn er terug te vinden. De meeste musea zijn gebaseerd op de rijke historie van de stad of bijzondere gebeurtenissen. Zo is het Anne Frankhuis één van de drukst bezochte musea van de stad. Ook het vernieuwde Rijksmuseum en het Stedelijk museum trekken ieder jaar vele bezoekers. Naast de bekende grote musea zijn er in Amsterdam vele kleine musea te vinden. Het sexmuseum is bij veel toeristen een geliefde stop.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het belangrijkste museum van Nederland. Het heeft een grote collectie schilderijen, beelden, aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen. Het museum staat vooral bekend om zijn collectie schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Alle grote Hollandse meesters zijn vertegenwoordigd in het museum. Na de uitgebreide renovatie die klaar was in 2013 is de collectie van het Rijksmuseum op chronologische manier tentoongesteld. Alle kunst- en gebruiksvoorwerpen uit een tijdsperiode zijn gezamenlijk opgesteld. Zo krijg je een mooi tijdsbeeld. Zo vind je de boekenkist van Hugo de Groot op dezelfde afdeling als Delfsblauw aardewerk uit die tijd en schilderijen van Jan Steen. Bijzonder is ook de collectie poppenhuizen. Deze miniatuur grachtenpanden zijn prachtig gedetailleerd en kunnen je van alles vertellen over het rijke leven uit de Gouden Eeuw. Wie vooral geïnteresseerd is in de grote Hollandse Meesters kan terecht op de eregalerij. Hier hangen alle topstukken uit de Nederlandse schilderkunst bijeen met als toeristisch hoogtepunt natuurlijk de Nachtwacht.

Koop vooraf je kaarten voor het Rijksmuseum en vermijd de wachtrij.

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam was een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. In de 20e eeuw wilde de Hermitage uitbreiden naar het westen. Vanwege de band die Tsaar Peter als oud-bewoner had met Amsterdam werd besloten de dependance in Amsterdam te vestigen. Een voormalig gasthuis aan de Amstel werd verbouwd tot museum. In het museum zijn tentoonstellingen te zien met kunststukken uit de Hermitage. De tentoonstelling is iedere keer slechts tijdelijk. Tentoonstellingen uit het verleden waren onder andere ‘Peter de Grote, een bevlogen Tsaar’ en ‘Aan het Russische hof’. Meestal waren de tentoonstellingen Russisch gerelateerd.

Sinds 2022 heeft de Hermitage de banden met de Rusland gebroken en een nieuwe partner gevinden in het Rijksmuseum. Deze gaat nu delen van de collectie uitlenen aan de Hermitage, zodat er weer bijzondere tentoonstellingen te zien zijn. Bij de eerste tentoonstelling bij de nieuwe samenwerking was het Melkmeisje van Vermeer uitgeleend.

EYE filmmuseum

Het gebouw van het Eye filminstituut is één van de opvallendste gebouwen in Amsterdam. Het gebouw staat aan het water van het IJ. Architecten Roman Delugan en Elke Delugan-Meissl ontwierpen het gebouw. Het instituut is bedoeld ter bevordering en behoud van de Nederlandse film. Films worden er gerestaureerd en in archief gehouden en daarnaast is er een museumtentoonstelling die de geschiedenis van de Nederlandse film vertelt in woord, beeld, geluid en voorwerpen. Naast het archief en museum worden er ook openluchtvoorstellingen, festivals en familievoorstellingen georganiseerd. Via het pontje naast het centraal station kun je makkelijk bij het instituut komen.

Heineken Experience

Nederlands bekendste biermerk in de wereld kan natuurlijk in Amsterdam niet ontbreken. Hoewel de productie van één van de grootste biermerken van de wereld al lang niet meer alleen in Nederland plaatsvindt is het museum wel in Amsterdam gevestigd. In de voormalige brouwerij, een prachtig oud pand, kun je van alles te weten komen over het biermerk Heineken. Er wordt het één en ander uitgelegd over het brouwproces en er zijn oude reclames te zien. Uiteraard is er gelegenheid om het biertje zelf te proeven.

Beleef de Heineken Experience als VIP.

Anne Frankhuis

Wie het Anne Frankhuis wil bezoeken moet zorgen dat hij vroeg opstaat of bereid is om enige tijd in de rij te staan. Het is één van de drukst bezochte musea van de stad. Anne Frank zat in dit huis aan de Herengracht tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Na de oorlog werd haar dagboek dat voornamelijk gaat over deze periode, één van de meest gelezen boeken over de hele wereld. Het trieste verhaal van een Joods meisje met al haar dromen, hoop, wensen en verdriet gaf de vernietiging van de Joden ineens een gezicht. Een beeld dat op vele mensen in de wereld erg veel indruk maakte. Een bezoek aan het Anne Frankhuis is  een vreemde ervaring. Het is bijzonder te lopen op de plaats waar ze verstopt zat en al die jaren leefde. Absoluut een indrukwekkende ervaring. Buiten de woonverblijven is er ook een tentoonstelling ingericht over de Jodenvervolging en het verhaal van Anne Frank.

Twee maanden vooraf gaat een groot aantal de kaartjes voor het Anne Frankhuis in de voorverkoop. De andere kaartjes worden op de dag zelf aan de deur verkocht. Kaartjes kun je reserveren op de website van de Anne Frankstichting.

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum is één van de musea gelegen aan het Museumplein. Het is al lange tijd één van de meest vooraanstaande musea in de wereld als het gaat om hedendaagse kunst. Het museum heeft een collectie met diverse schilderijen, foto’s en sieraden. De laatste jaren zijn daar ook installaties, video en geluidswerk bijgekomen. Vooral de collectie moderne kunst is indrukwekkend. Er hangen werken van Vincent van Gogh, Francis Bacon, Karel Appel, Piet Mondriaan en vele anderen. Ook de stoel van Gerrit Rietveld is in het museum aanwezig. Naast de vaste collectie worden er regelmatig bijzondere tentoonstellingen gehouden.

Van Gogh Museum

Naast Rembrandt van Rijn is Vincent van Gogh misschien wel de bekendste Nederlandse schilder. Zijn impressionistische werken vol kleur fascineren nog steeds vele mensen van over heel de wereld. Het Van Gogh Museum staat dan ook hoog op de lijst van meest bezochte musea van Amsterdam. Het Van Gogh Museum heeft de grootste collectie van Goghs van de wereld. Beroemde werken zoals De Aardappeleters, De Zonnebloemen en De Slaapkamer in Arles zijn hier terug te vinden. De omvang van de collectie is bijzonder en bijna rechtstreeks afkomstig van de maker zelf. Vincent verkocht in zijn leven maar twee schilderijen. Zijn broer erfde bijna zijn gehele oeuvre. Bij zijn dood ging de collectie over in handen van zijn vrouw. Ze verkocht nog wel enkele werken maar behield de rest. In 1962 sloot de familie van Gogh een overeenkomst met de Nederlandse staat. Alle werken plus werken van Gaugain (Vincents vriend) en brieven van Vincent van Gogh werden verkocht aan de staat zodat ze er een museum mee konden oprichten. Het Van Gogh Museum is te vinden aan het Museumplein.

Koop je kaartjes voor het Van Gogh Museum vooraf en ontwijk de wachtrij.

Scheepsvaartmuseum

Amsterdam dankt zijn rijkdom voornamelijk aan de Gouden Eeuw. De eeuw waarin Nederland één van de sterkste zeevarende naties was van de wereld. Vanuit alle windstreken werden er goederen aangevoerd naar Amsterdam, toen één van de belangrijkste havensteden van de wereld. Het scheepsvaartmuseum in Amsterdam houdt deze periode in leven. Het gebouw waarin het museum huist stamt uit de 17e eeuw en was vroeger het pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het museum heeft een enorme collectie scheepsmodellen, oude scheepskaarten, schilderijen en allerlei gereedschappen en navigatiemiddelen. Pronkstukken van het museum zijn de twee schepen die buiten aan het water liggen. Een replica van een VOC schip en een origineel stoomschip uit 1900.

Tropenmuseum

Het tropenmuseum in Amsterdam is een volkenkundig museum met een rijke collectie voorwerpen van diverse culturen uit de wereld. Het Tropenmuseum was ooit onderdeel van het Tropeninstituut. Het had als doel de kennis van de tropen en die van de Nederlandse kolonies in de tropen te verspreiden. Het museum kent diverse activiteiten voor kinderen en heeft ook vaak wisselende tentoonstellingen rondom een thema.

NEMO

NEMO is het wetenschap en technologiemuseum in Amsterdam. Het museum ligt bovenop de IJ-tunnel en stelt de tunnel voor, alleen dan in spiegelbeeld. Op het dak van NEMO is een groot terras te vinden met een fantastisch uitzicht op het IJ en alle boten die daar varen. Het museum zelf is een doe-museum voor jong en oud. Met diverse stellages, proefjes en experimenten wordt de bezoeker getoond hoe de wereld van de wetenschap in elkaar zit. De bedoeling is ook dat je zelf aan de slag gaat in het museum en actief meedoet aan de proefjes.

Sexmuseum

Het Sexmuseum is gelegen in één van de drukste straten van Amsterdam, het Damrak. In het museum is een grote collectie, foto’s beelden, poppen en gebruiksvoorwerpen te zien die je een kijkje geven in de wereld van erotiek door de eeuwen heen. Vooral grote groepen toeristen lopen hier met het schaamrood op de kaken rond. Vermakelijk als tussenstop richting het station.

FOAM

FOAM is het fotografie museum Amsterdam aan de Keizersgracht. Het museum heeft steeds wisselende tentoonstellingen. Per jaar worden vier grote tentoonstellingen georganiseerd. De nadruk ligt op documentairefotografie, portretfotografie en straatfotografie. Vooral jonge fotografen krijgen een kans hun werk te tonen. Bij het museum hoort ook een bibliotheek, een boekenwinkel en eigen café.

Rembrandthuis

Het Rembrandthuis is het voormalig woonhuis van de kunstschilder. In zijn succesvolle dagen bewoonde hij dit prachtige pand aan de Jodenbreestraat. Na zijn faillissement kwam het in andere handen totdat het werd teruggekocht in 1907 door de gemeente Amsterdam. Vanaf die tijd werd het een museum. In het aangebouwde deel zijn originele oude etsen en tekeningen van de meester te zien. Het woonhuis zelf is in ere hersteld en ingericht in 17e-eeuwse stijl. Het geeft een goed beeld van hoe zijn atelier en huis er in de 17e eeuw heeft uitgezien. In de slaapkamer hangt tegenwoordig een origineel schilderij van de schilder. Alle andere schilderijen zijn van leerlingen van Rembrandt.