Hotspots in Amsterdam

Amsterdam heeft ontzettend veel bezienswaardigheden, maar veel leuker zijn misschien nog wel alle straten, pleinen en verschillende wijken in de stad. Ieder deel heeft zo zijn eigen charme en gezelligheid. Wij hebben een kleine selectie gemaakt van de leukste plekken In Amsterdam. Prima plaatsen om even bij te komen van die grote dosis kunst, cultuur en oudheid die de stad rijk is.

Vondelpark

Het Vondelpark is het belangrijkste stadspark van Amsterdam. Het werd opgericht in 1865 en is sinds 1953 in bezit van de gemeente Amsterdam. Die maakte er een openbaar stadspark van. Het Vondelpark is genoemd naar de dichter Joost van den Vondel, die geëerd wordt met een standbeeld in het park. Het park is aangelegd in de typische Engelse landschapsstijl. Veel hoge bomen, water en grasvelden zorgen geven je het gevoel echt in de natuur te zijn. In het Vondelpark zijn altijd veel mensen te vinden. Vooral op zonnige dagen is het een favoriete plek van veel Amsterdammers en toeristen. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en pootje baden. Verliefde stelletjes zoenen wat op het gras en er wordt hardgelopen en gefietst. Er hangt een relaxte sfeer in het park dat vooral door locals, maar ook door toeristen wordt bezocht.

Leidseplein

Het Leidseplein is samen met het Rembrandtplein één van de drukste uitgaansgebieden in Amsterdam. Vroeger stond op deze plaats de toegangspoort van de stad. Op en rondom het plein zijn veel horecagelegenheden te vinden die populair zijn bij de toeristen. Het is hier dan ook altijd druk en de prijzen passen bij een toeristische plaats. Aan het plein vind je één van de bekendste coffeeshops van Amsterdam, de Bulldog, het chique hotel Americain en de stadsschouwburg. Bovendien liggen twee belangrijke poppodia, de Melkweg en Paradiso, op steenworp afstand. Op het plein zijn diverse tramhaltes te vinden. Diverse routes komen hier langs.

De Grachtengordel

De Grachtengordel van Amsterdam is één van de belangrijkste attracties van de stad. De grachten staan in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vier hoofdgrachten liggen als vier driekwart cirkels achter elkaar. De vier hoofdgrachten zijn de Prinsengracht, de Keizersgracht, de Singel en de Herengracht. Alle grachten met de bruggen en huizen vormen de Grachtengordel. Aan de grachten staan vaak smalle hoge huizen met lange diepe tuinen. Hoe Breder het huis hoe rijker de bewoners waren. De ruimte aan de grachten was namelijk kostbaar. De grachten werden gebruikt voor het vervoer van diverse spullen door de stad om ze op te slaan in de pakhuizen. De meeste huizen aan de grachtengordel zijn gebouwd in de Gouden Eeuw of in de 18e eeuw. De verschillen tussen de panden is groot wat voor een schilderachtig effect zorgt. De grachten zijn ook met enige tussen pose van elkaar aangelegd. Amsterda dat een enorme groei doormaakte, had de ruimte en huizen met de grachten hard nodig.

De Wallen

De Wallen zijn de Rosse buurt van Amsterdam tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk. Het is één van de bekendste Rosse buurten van de wereld. In het Engels ook wel bekend als “red light district”. Dit door de rode lichtjes die je overal achter de ramen ziet waar de prostituees zitten. In de havenstad Amsterdam werd al sinds de 15e eeuw prostitutie bedreven. Ook op de Wallen. Vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw nam de raamprostitutie hier toe. De dames van lichte zeden mochten niet vanuit de deuropening klanten lokken, maar wel vanachter het raam met het gordijn op een kiertje. Hoewel de wallen altijd wel iets gezelligs hadden is dat in de laatste jaren sterk achteruit gegaan. Steeds meer Oost-Europese criminele bendes namen de raamprostitutie over. Hierbij komt ook veel gedwongen prostitutie en vrouwenhandel voor. Dit is de reden voor de gemeente Amsterdam geweest om de raamprostitutie sterk terug te dringen. In veel voormalige prostitutieramen zijn tegenwoordig kunstwerken te zien.

Rembrandtplein

Het Rembrandtplein is één van de uitgaansgebieden van het centrum van Amsterdam. Op de voormalige Botermarkt werd in 1852 een groot beeld van de beroemde Nederlandse schilder geplaatst. Vanaf dat moment werd het plein omgedoopt tot Rembrandtplein. Dit plein staat altijd vol met terrasjes en er zijn verschillende horecagelegenheden aan te vinden. Het Rembrandtplein gold ook wel als één van de belangrijkste podia voor het levenslied. Het is op het plein bijna altijd druk. In de kroegen is iedere avond wel wat te beleven.

De Jordaan

De Jordaan is natuurlijk dé volksbuurt van Amsterdam. De wijk staat synoniem voor gezelligheid, het levenslied, maar ook voor de eigenwijsheid van de Amsterdammers. De Jordaan ligt ter hoogte van de Prinsengracht, Brouwersgracht, Leidsegracht en Singelgracht. Deze grachten vormen de grenzen van de buurt. De Jordaan had lange tijd een ruwe reputatie. Door grote armoede en sociale achterstand in de 19e en 20e eeuw braken er tot twee keer toe ene fikse rel uit tussen bewoners en de politie. Na de Tweede Wereldoorlog werd de buurt stevig aangepakt. Oude krotten werden gesloopt en monumenten gerestaureerd. De buurt werd weer een geliefde plek om te wonen. De smalle straatjes en kleine cafés zijn populair bij toeristen.

De Pijp

De Pijp is de naam van het stadsdeel dat zich achter Amsterdam Zuid bevindt. Het is een levendige wijk met veel studenten. De Pijp werd in de 19e eeuw in de polders net buiten Amsterdam gebouwd om te voldoen aan de grote vraag naar woningen. Amsterdam kende in die tijd een enorme bevolkingsgroei. Er werden typische goedkope revolutiebouw huizen weggezet. Hoge woonlagen direct aan de stoep. Tegenwoordig is de wijk erg populair. Er is veel te beleven. De Albert Cuypmarkt staat er dagelijks, behalve op zondag, en de voormalige Heinekenbrouwerij vind je hier ook. Er zijn veel leuke kleine cafés en gezellige restaurantjes om wat te eten. Het is echt een levendige buurt en het wordt ook wel het Quartier Latin van Amsterdam genoemd.

Oud-Zuid

Oud-Zuid is één van de betere wijken van de stad Amsterdam. De huizen zijn vaak gebouwd in de in de stijl van de Amsterdamse school. Om hier te wonen moet je een redelijk gevulde portemonnee hebben. De wijk bestaat uit verschillende buurten zoals de Apollobuurt, de Diamantbuurt en Stadionbuurt. Belangrijke attracties in de wijk zijn de musea aan het Museumplein. Ook het Vondelpark is gelegen in Oud Zuid. Erg leuk is het om door de wijk te fietsen en de bijzondere huizen te bewonderen. Met enige regelmaat kun je er wat beroemdheden aantreffen.

Westergasterrein

Het Westergasterrein is natuurlijk bekend door de televisieopnames voor DWDD die er plaatsvinden. Het terrein bevindt zich op de plaats van een voormalige gasfabriek. Deze gasfabriek zorgde in de 19e eeuw voor de verlichting van de stad Amsterdam. De fabriek werd gebouwd langs de Haarlemmertrekvaart. De Westergasfabriek en het terrein zijn in de jaren negentig prachtig opgeknapt. Zo is het voormalige ketelhuis een bioscoop geworden, is de grond gesaneerd en is er een park aangelegd. Tegenwoordig heeft het terrein een culturele en recreatieve bestemming. Er worden popconcerten gehouden en grote evenementen, maar ook diverse tv shows worden hier opgenomen.

Het IJ

Het IJ is het water dat Amsterdam van Amsterdam Noord scheidt. Via de IJ-tunnel of via de veerpontjes kom je aan de andere kant. In de tijd van de Gouden Eeuw was dit de toegang vanuit de zee naar de haven Amsterdam. Op het IJ kon je dan de grote boten van de VOC en andere handelsmaatschappijen zien binnenkomen. Met het afsluiten van de Zuiderzee verloor ook het IJ zijn directe verbinding met de zee. Door de aanleg van een kunstmatig eiland voor het centraal station verloor het IJ ook zijn havenfunctie voor de binnenstad.

Blijburg

Blijburg is het stadsstrand van Amsterdam. Het stadsstrand ligt bij de wijk IJburg en werd in 2006 geopend. Het is een echt strand in de stad Amsterdam waar je naar hartenlust kunt zonnen, spelen en zwemmen. Met enige regelmaat spelen er bandjes en draaien er DJ’s. Je kunt er heerlijk genieten op een terras of gewoon lekker luieren op je handdoek. Het strandpaviljoen is zoveel mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen. Zo heeft het strand en gezellige knusse sfeer.

Bijlmer

De Bijlmer, oftewel Amsterdam Zuid-Oost is een wijk met een dubieuze reputatie. In de jaren zestig werd deze wijk met veel groen en hoge flats opgebouwd. Hoewel het idee mooi was kwam het ideaal niet echt tot uiting. Er was veel criminaliteit en andere overlast. Sinds enkele jaren is de wijk grondig gesaneerd. De grote flats zijn bijna allemaal gesloopt en er is flink geïnvesteerd om de wijk weer leefbaar te maken. De Bijlmer is een echte multiculturele wijk met  veel verschillende nationaliteiten. Dat is aan de winkels in de wijk ook goed te zien. De Amsterdamse Poort, het winkelcentrum van de Bijlmer heeft niet alleen de oer-Hollandse Albert Heijn maar ook rotiwinkels, Chinese groentemannen en Hindoestaanse kledingwinkels. Een leuke multiculturele smeltkroes.