Reis je voor het eerst naar Amsterdam dan is het goed je even te verdiepen in de reisinformatie van de stad. Amsterdam is druk en altijd vol met toeristen. Dit maakt een bezoek aan Amsterdam anders dan enig andere stad in Nederland. Hoewel enkele zaken vanzelfsprekend lijken hoeven ze dat niet te zijn. Met het doorlezen van deze tips kom je niet voor verrassingen te staan en zul je bezoek een stuk aangenamer worden.
Handig om te weten
Alarmnummer
Voor Amsterdam geldt net als ergens anders in Nederland (en de Europese Unie) dat 112 het algemene noodnummer is. Dit gratis nummer is alleen bedoeld voor het geval er echt sprake is van een noodgeval en er direct optreden van hulpdiensten (politie, ambulance en/of brandweer) nodig is.
Bereikbaarheid binnenstad
De binnenstad van de Amsterdam is met de auto slecht te bereiken. Autorijden in de stad is geen pretje. Door de vele bussen, trams en fietsers is het er altijd erg druk. Wil je gemakkelijk de binnenstad bereiken, neem dan het openbaar vervoer, de fiets of ga lopend.
Drugs
Amsterdam staat bekend om zijn vele coffee- en smartshops. Vooral in het centrum zijn er veel te vinden. De leeftijdsgrens van deze coffee- en smartshops is 18 jaar. Er kan gevraagd worden om je te legitimeren als je hier iets bestelt. Wiet en marihuana worden hier alleen in kleine hoeveelheden verkocht. Gebruikelijk is om de softdrugs ook in de coffeeshop te gebruiken. In de shops wordt geen alcohol geserveerd. De laatste jaren worden de coffeeshops aan steeds strengere regels onderworpen. Omdat Amsterdam bekend staat om zijn drugs wordt er ook op straat veel gedeald. Deze dealers zijn niet altijd even betrouwbaar en de producten kunnen zelfs ronduit gevaarlijk zijn. In 2014 stierven er enkele toeristen na het gebruik van vervuilde coke.
Kraanwater
Het kraanwater van Amsterdam is zuiver en goed drinkbaar. Het staat niet bekend als het lekkerste water van Nederland, maar het drinken ervan zal zeker geen lichamelijk klachten opleveren.
Elektriciteit
Uit de stopcontacten komt in Amsterdam het gangbare 220 volt wisselstroom.
Feestdagen
Nederland kent een aantal officiële feestdagen. Winkels, instanties en banken zijn vrijwel altijd gesloten op deze dagen. Voor musea geldt dat men op sommige feestdagen wel en sommige feestdagen niet geopend is. Sommige musea en attracties sluiten tijdens alle feestdagen.
Een overzicht van de Nederlandse feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
27 april – Koningsdag (Als koningsdag op zondag valt, wordt het de dag ervoor gevierd)
5 mei – Bevrijdingsdag
25 december – Eerste kerstdag
26 december – Tweede kerstdag
variabel – Pasen (2 dagen)
variabel – Hemelvaartsdag
variabel – Pinksteren (2 dagen)
Op Koningsdag staat Amsterdam letterlijk op zijn kop. De stad is de hele dag afgeladen met feestende in het oranje geklede mensen. Een groot deel van de winkels zijn dan gewoon geopend en door de hele stad is er een vrijmarkt te vinden. Het openbaar vervoer tijdens Koningsdag is een ramp. De treinen en trams zijn overvol en rijden zeker niet volgens de normale dienstregeling.
Fooien
In Amsterdam is het net als in de rest van Nederland de gewoonte om fooi te geven bij restaurants, cafés, aan taxichauffeurs en kamermeisjes. De hoogte van de fooi hangt geheel af van de service en vriendelijkheid van de desbetreffende personen. Normaal gezien ligt het fooibedrag ergens tussen de vijf en tien procent van het totaal van de rekening. Voor kamermeisje laat je normaal gezien enkele euro’s achter in de hotelkamer.
Geld
In Amsterdam betaal je net als in de rest van Nederland met de euro. Er zijn door de stad meerdere pinautomaten te vinden waar je met alle passen terecht kan. Zo goed als alle winkeliers in Amsterdam zijn in het bezit van een betaalterminal waar je met je pinpas of creditcard terecht kunt. Sommige winkeliers brengen de kosten voor het gebruik van een creditcard bij de klant in rekening.
Tegenwoordig zijn ook veel marktkooplui in het bezit van een betaalterminal, maar dat is niet altijd het geval. Zorg er daarom voor dat je voldoende contant geld op zak hebt.
Parkeren
Uitgebreide informatie over parkeren is te vinden op de pagina vervoer.
Politie
Er zijn verdeeld door de stad meerdere politiebureaus te vinden. In een grote stad als deze is dan ook veel werk voor de verschillende bureaus. Alleen al in het centrum van de stad zijn er zes te vinden. Heb je dringend de politie nodig bij noodgeval, dan bel je uiteraard 112. Om aangifte te doen kun je tegenwoordig voor kleine zaken ook terecht online. Voor alle andere zaken moet je langs op het bureau.
Reisdocumenten
In Nederland en dus ook in Amsterdam dien je in het bezit te zijn van een geldig legitimatiebewijs.
Taal
Officieel wordt er in Amsterdam Nederlands gesproken, maar als je door Amsterdam loopt zul je al snel merken dat je in een wereldstad bent. Je hoort er werkelijk alle talen die je maar kunt verzinnen. Niet zo gek dus dat je in veel restaurants, winkels en in kroegen standaard in het Engels wordt aangesproken.
In Amsterdam wordt het dialect Amsterdams gesproken. Dit dialect werd van oorsprong gesproken door de volksklasse van de stad, maar is tegenwoordig overal terug te horen. Het Amsterdams hoort tot de Hollandse Dialecten. Het dialect is horen in de smartlappen die Willy Alberti en Johnny Jordaan zongen.
Telefoneren/wifi/mobiel internet
De dekking voor mobiele telefonie binnen Amsterdam is uitstekend. Overal is er een goed en snel mobiel netwerk. Er zijn in het historisch centrum van de stad en daarbuiten tal van hotspots en gratis wifipunten te vinden. Op meerdere plaatsen in de stad kun je gebruik maken van gratis wifi. Soms moet je daarvoor eerst wat gegevens achterlaten en in andere gevallen is dit niet nodig.
Tijdzone
Amsterdam ligt net als de rest van Nederland in de tijdszone UTC +1.
Veiligheid
Amsterdam is een relatief veilige stad, maar net als in iedere grote stad in de wereld moet je wel rekening houden met zakkenrollers en gauwdieven. Het aantal toeristen dat jaarlijks slachtoffer wordt van diefstal of geweldpleging is vrij klein, zeker als je het afzet tegen de hoeveelheid toeristen die Amsterdam jaarlijks bezoeken. Er zijn natuurlijk een aantal dingen die je zelf kan doen om de kans op diefstal of geweldpleging te verkleinen. Zo is het niet verstandig om in de avond en nacht gebruik te maken van het openbaar vervoer en kun je sommige delen van de stad na zonsondergang maar het beste mijden. Het te opvallend dragen van dure sieraden of dure elektronische apparatuur is ook niet aan te raden.
Een ander heikel punt in de stad is het verkeer dat kan namelijk als onveilig aangemerkt worden. Met name de vele fietsers die in de stad rondrijden zorgen ervoor dat het oversteken zelfs bij groen licht een gevaarlijke onderneming blijft.
VVV
Het grote VVV-kantoor in Amsterdam is gelegen tegenover het centraal station. Hier kun je terecht met al je vragen bij de medewerkers van de toeristische dienst. In het gebouw van de Nationale opera en ballet is een kleinere dependance te vinden van de VVV. Hier kun je terecht voor folders, wandelingen en meer.