Wie een stedentrip naar Amsterdam maakt kan kiezen om diverse bezienswaardigheden te bekijken. Alleen al wandelend door de stad kom je er vele tegen en het is onmogelijk om ze allemaal in een weekend te zien. De binnenstad, en dan met name de grachtengordel, staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is dus al één grote bezienswaardigheid. Veel bezienswaardigheden doen nog denken aan de oude grandeur uit vroeger tijden.
Je moet er wel rekening mee houden dat het bij de bekendste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Amsterdam behoorlijk druk kunnen zijn. Vooral tijdens de zomermaanden kunnen er bij de verschillende bezienswaardigheden lange wachtrijen staan.
Bezienswaardigheden in Amsterdam
Artis
Artis is oudste dierentuin van Nederland. Het is een prachtige oude stadsdierentuin die ooit is opgericht door het Zoölogisch genootschap Natura Artis Magistra. Dit werd al snel afgekort naar Artis. In de 19e eeuw was er door heel Europa, onder andere door alle koloniën, steeds meer interesse in vreemde dieren- en plantensoorten. Het doel van Artis was om al deze dieren- en plantensoorten dichter bij de ‘gewone’ mens te brengen. In het begin was het voornamelijk een collectie van op sterk water gezette dieren en planten. Deze werd echter steeds verder uitgebreid met ook levende dieren. De dierentuin breidde zich steeds verder uit tot uiteindelijk zijn huidige vorm. Nog steeds zijn de oude majestueuze gebouwen van de oude dierentuin intact, maar deze worden afgewisseld met mooie nieuwe verblijven voor de dieren. Voorbeelden hiervan zijn de Savanne voor de giraffen en de prachtige vlindertuin. De museumcollectie van Artis met al zijn volkenkundige artefacten en opgezette dieren zijn verhuisd naar Naturalis in Leiden en het Volkenkundig museum in Amsterdam.
Tip van de redactie: skip the lines!
Wil je bezienswaardigheden in Amsterdam bezoeken, heb je kaartjes nodig voor de musea, wil je korting op attracties en rondleidingen of wil je andere activiteiten in Amsterdam ondernemen? Regel dan je tickets vooraf via internet!
Ga naar Tiqets Amsterdam voor alle Amsterdam tickets.
De Dam
De Dam wordt door veel mensen gezien als het middelpunt van Amsterdam. Het plein is de hele dag door afgeladen met toeristen die kijken naar het monument op de Dam, het Paleis op de Dam of naar één van de vele straatartiesten. Vanaf de Dam kun je vrij gemakkelijk je weg vervolgen naar de vele hotspots en bezienswaardigheden van de stad. Naast de grote hoeveelheid toeristen is er ook een constante zwerm van duiven aanwezig. Er is altijd wel een toerist die iets te eten laat vallen. De straat die tussen het station en de Dam loopt, vormt de gehele dag een constante stroom van toeristen. Het is hier altijd druk met trams, taxi’s en auto’s. Het monument op de Dam is al sinds de jaren zestig, toen vanuit heel de wereld hippies naar Amsterdam kwamen, een plaats om gewoon een beetje te hangen en mensen te kijken. In de Gouden Eeuw van Amsterdam was de Dam ook een belangrijk centrum in de stad. Kooplieden konden er naar de Waag en het water liep toen nog helemaal door tot aan het plein.
Amsterdam Arena
Voor deze bezienswaardigheid neem je de metro naar Amsterdam Bijlmer. Het is één van de nieuwste wijken van de stad en een gebied dat in grote opkomst is sinds de komst van de Amsterdam Arena. Dit grote voetbalstadion is sinds 1996 de thuishaven van AFC Ajax, de voetbalclub van Amsterdam. De Amsterdam Arena is het grootste stadion van Nederland. Dit komt vooral door de hoogte van het stadion. Naast de wedstrijden in het betaald voetbal worden er met grote regelmaat concerten en dancefeesten gehouden. De Arena is te bezichtigen, maar alleen met een gids. Zo’n 7 keer per dag is er de mogelijkheid een rondleiding te krijgen. Rondom het stadion zijn diverse grote winkels en concertgebouwen te vinden zoals de Heineken Music Hall en de Ziggo Dome.
Oude Kerk
De Oude Kerk is het oudste gebouw van Amsterdam. De kerk is gelegen aan het Oudekerksplein vlak bij de Oudezijdse Voorburgwal. Het is een typisch middeleeuwse kerk met houten plafond en veel gotische bogen. De kerk verloor zijn vooraanstaande positie toen de Nieuwe Kerk werd gebouwd. In de kerk liggen enkele beroemde Amsterdammers uit de Gouden Eeuw van Amsterdam begraven. Frans Banninck Cock, oud burgemeester van Amsterdam en bekend van de nachtwacht en Jacob van Heemskerk, ontdekkingsreiziger en zeevaarder hebben er hun laatste rustplaats. Ook andere illustere Amsterdammers zijn hier begraven. De kerk is redelijk sober doordat tijdens de beeldenstorm de meeste versieringen uit zijn gehaald. Tegenwoordig kun je de kerk bezoeken en zijn er met enige regelmaat kunstexposities.
Koninklijk theater Carré
Carré is het theater van Amsterdam. Wie hier een voorstelling mag geven heeft het gemaakt in de Nederlandse theaterwereld. Het theater werd eind 19e eeuw gebouwd als winterverblijf voor een circus dat hier in de koude maanden zijn voorstellingen gaf. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor toneelvoorstellingen, musicals en popconcerten. Het gebouw heeft nog steeds zijn prachtige oude uitstraling en heeft een bijzonder sfeertje. Bij het honderdjarig bestaan kreeg het theater als cadeautje het predicaat ‘koninklijk’ toegekend.
Madame Tussaud
Madame Tussaud is het wassenbeeldenmuseum van Amsterdam. Madame Tussaud is van origine een Engels museum dat is opgezet door Marie Tussaud. Deze Marie Tussaud leerde de kunst van het wassenbeelden maken van haar oom in Frankrijk. Ze opende het eerste museum in 1835 in Bakerstreet, Londen. Het Madame Tussaud Museum in Amsterdam opende in 1971 haar deuren op de dam. In het museum kom je naast verschillende Nederlandse beroemdheden zoals Marco Borsato, Rafael van der Vaart en Epke Zonderland kom je er ook wereldberoemde sterren tegen zoals Lionel Messi, Beyonce, Angelina Jolie en Marilyn Monroe.
Het Koninklijk Paleis op de Dam
Het Paleis op de Dam stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het is ontworpen door Jacob van Kampen. Het paleis is gebouwd in de hoogdagen van de gouden eeuw en wordt gezien als één van de belangrijkste historische en culturele monumenten uit deze periode. Op het eerste gezicht lijkt het een vrij somber gebouw met veel geometrische vormen. Toch als je goed kijkt, zie je dat zo goed als de hele gevel versiert is met festoenen, timpanen en beeldhouwwerken. Het paleis dat oorspronkelijk gebouwd is als stadhuis van Amsterdam is tegenwoordig in het bezit van de Nederlandse koninklijke familie. Deze gebruiken het gebouw voor het ontvangen van buitenlandse gasten en bij andere officiële gelegenheden. Verder worden er met regelmaat tentoonstellingen en exposities in het paleis gehouden.
De Gouden Bocht
Deze bocht in de Herengracht heeft de meest dure grachtenpanden van Amsterdam. Ruimte aan de Amsterdamse grachten was in de Gouden Eeuw schaars. Iedereen wilde natuurlijk wel een plaats direct aan de grachten. Voor die tijd gold dan ook: ‘hoe breder het huis des te rijker de bewoner’. De grachtenpanden in dit stuk van de gracht tussen de Vijzelstraat en de Leidsestraat zijn dan ook aanzienlijk breder dan andere panden langs de gracht. In de 17e eeuw bevorderde de burgemeesters de koop van dubbele kavels om grote huizen op te zetten. De grachten waren net weer opnieuw uitgebreid en de gemeente kon het geld goed gebruiken. Alleen de allerrijkste Amsterdammers woonden hier. Raadspensionarissen, wetenschappers, VOC bewindslieden en WIC bewindslieden bevolkten de bocht. De huizen aan dit stuk van de gracht zijn van binnen dan ook kleine paleizen. Tegenwoordig vindt men er nog steeds beroemde Amsterdammers. De burgemeester van Amsterdam heeft er zijn ambtswoning en ontwerpers Victor en Rolf één van hun kantoren.
Paradiso
Paradiso is de beroemde poptempel aan de Weteringenschans in Amsterdam. In de jaren 60 werd het voormalig kerkgebouw van de vrije gemeente in Amsterdam gekraakt door de hippies uit het Vondelpark. Ze wilden er hun eigen club van maken. Uiteraard maakte de gemeente snel een einde aan de bezetting, maar het idee voor een club met eigentijdse muziek was geboren. In 1986 opende komisch ontspanningscentrum Paradiso officieel zijn deuren en is sindsdien niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscene. Daarnaast gaven en geven ook vele grote buitenlandse namen hier hun optredens. De inrichting van het oude kerkgebouw met zijn balkons maakt dat het publiek bijna boven op de artiesten staat en dit zorgt voor een intieme sfeer.
Amstel Hotel
Het Amstel Hotel is een van de luxueuste hotels van Nederland en staat al jarenlang op de lijst van beste hotels in de wereld. Het hotel is prachtig gelegen aan de Amstel en heeft een neoklassieke uitstraling met van binnen een klassiek interieur. Het hotel werd eind 19e eeuw gebouwd. In eerste instantie was het hotel niet zo’n succes. Amsterdam was toen nog niet zo’n toeristische bestemming en het ontbrak aan cliënten. Deze kwamen wel toen in 1870 Dr. Johan Mezger er zijn praktijk vestigde. Deze voorloper van de huidige fysiotherapie trok veel aristocratische cliënten. Het Amstel Hotel was in één klap een kuuroord geworden voor de ‘rich and famous’. Nog steeds kent het hotel een grote schare rijke en beroemde gasten.
Nieuwe Kerk
De Nieuwe Kerk staat naast het Koninklijk Paleis op de Dam. Door de enorme groei van Amsterdam in de 14e eeuw werd de oude parochiekerk te klein en kreeg de stad toestemming om een nieuwe kerk te bouwen. Door diverse fikse branden is de buitenkant van de kerk een stuk ouder dan de binnenkant. Deze werd door diverse branden en de beeldenstorm diverse keren verwoest. Van het oorspronkelijke katholieke interieur van de kerk is dan ook niets meer over. In de kerk vind je onder andere het graf van Michiel Adriaanszoon de Ruyter en een orgel dat gemaakt is door Nederlands kunstenaar Jacob van Kampen.
Koninklijk Concertgebouw
Het Koninklijk Concertgebouw is de thuishaven van het Koninklijk Concertgebouworkest aan het Museumplein. Het gebouw werd in 1888 geopend en werd ontworpen door Adolf Leonard van Gendt. Het heeft een neoklassieke bouwstijl met een timpaan en zuilen aan de voorkant. Zeer herkenbaar is de gouden lier die het dak siert. Het gebouw heeft vier concertzalen. De kleine zaal, de grote zaal, de koorzaal en de spiegelzaal. De binnenkant heeft de prachtige oude grandeur van vroeger. Kristallen kroonluchters, rood pluche en de namen van alle grote componisten getekend op de rand van de zalen.
Uitzicht vanaf Hilton
Eén van de mooiste uitzichten over Amsterdam heb je vanaf het Amsterdam Hilton. Het Hilton ligt op een steenworp afstand van het centraal station. Veel toeristen denken dat het dakterras van het Hilton alleen voor gasten van het hotel toegankelijk is, maar dit is niet waar. Het dakterras van het Hilton is geopend voor iedereen voor een lunch, diner of een kopje koffie.
Het dakterras van Amsterdam Hilton kreeg landelijke bekendheid nadat Herman Brood er vanaf was gesprongen.
Amsterdamse Hofjes
Amsterdam heeft verstopt in de binnenstad tientallen kleine hofjes. Deze hofjes werden gesticht door de rijke burgers van de stad en waren bedoeld voor arme bejaarde dames. In het centrum van de stad liggen achter de hoge gevels zo’n tien hofjes verborgen. De meeste zijn nog steeds bewoond en gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk. Het oudste hofje, en het enige hofje wat binnen de singels ligt, is het begijnhof. Begijnen waren religieuze dames die een gelofte van kuisheid en armoede aflegden, maar niet in de afzondering van een klooster woonden. Het Begijnhof was in het verleden bijna volledig omringd door water en een echte oase van rust binnen de stad. Die oase is het nog steeds. Als je er loopt, voel je amper dat je in een grote stad bent. Nummer 34 in het Begijnhof is het oudste huis van Amsterdam en waarschijnlijk van Nederland. Er bestaan diverse wandelroutes door de stad waarbij je langs de hofjes loopt.